Vanha Liminka

Vanha Liminka

Vanhan limingan alueella voit aistia vanhan emäpitäjän suuruuden ja historian siipien havinan. Alueen historia ulottuu yli 500 vuoden taakse; Liminganjoen vartta mukaileva Rantatie oli ennen Limingan keskus. Maalaistalot joen molemmin puolin muodostivat tyypillisen nauha-asutuksen. Jokivarren asuintaloissa olivat myös kaikki palvelut, liikkeet ja virastot, joita maalaiskylässä tarvittiin.

Limingan museoalue sijaitsee vanhassa Limingassa. Museoalueen muodostavat kotiseutumuseo, Vilho Lampi-museo sekä muistokoti Aappola. Taidemaalari Vilho Lammen tuotantoa esittelevä näyttely on perustettu v. 1868 rakennettuun Pohjois-Suomen vanhimpaan kansakoulurakennukseen. Muistokoti Aappola on liminkalaissynteyisen oopperalaulaja ja laulupedagogi Aabraham Ojanperän (1856-1916) museoksi muutettu huvila ja koti. Museossa on esillä laulajan jäämistöä.

Vanhan Limingan alueella sijaitsevat myös Limingan pappila ja Limingan taidekoulu. Limingan pappila oli suuren pitäjän merkittävin henkisen ja julkisen elämän keskus. 1800-luvun puolivälissä rakennettu, tyyliltään uusrenensanssia edustava ns. Ison pappilan suunnittelijaa ei tiedetä. Limingan kansanopisto eli taidekoulu, suomenkielisistä kansanopistoista vanhin, aloitti toimintansa v. 1892 vanhassa kesktikievarina ja käräjätalona tunnetussa Arvolassa. Opiston vanhat rakennukset ovat peräisin 1800-luvun lopusta, ja uudet nk. Oulun koulua edustavat, on rakennettu v. 1982.

Jaa Facebookissa

@visitliminka instagram