Maastopyöräily

Maastopyöräily

Yleistä reiteistä

Rantakylän virkistysalue tarjoaa mainiot polut maastopyöräilijöille

Limingan Rantakylän alueella on tarjolla maastopyöräilijöille useampia eritasoisia reittejä, , joista voi valita oman taito- tai kuntotasonsa mukaan sopivimman reitin tai useamman reitin yhdistelmän. Reitit on merkitty maastoon heijastavin värikoodein ja nuoliopastein.

Nuoliopasteet ovat enimmäkseen polkujen risteyskohdissa ja ne osoittavat kulkusuunnan lisäksi suositeltua kiertosuuntaa. Tämä siksi, että osa poluista on kapeita, mutkaisia ja jompaankumpaan suuntaan hyvin vauhdikkaitakin, joten onnettomuusriski kasvaa mikäli liikennettä on molempiin suuntiin. Lisäksi pahimpina ruuhka-aikoina ei tule tungoksen tunnetta kun kaikki kiertävät reittiä/reittejä samaan suuntaan. Pieni osa reiteistä on käytännön syistä kaksisuuntaisia, mutta näillä osuuksilla polku on leveämpää ja näkyvyys hyvä. Reittien varrella tolpissa tai puissa olevat heijastavat värilliset neliöt tarkoittavat, että etene kyseistä reittiä suoraan eteenpäin. Nuolenkärki vasemmalle tai oikealle tarkoittaa, että sinun pitää kääntyä lähimmästä polkujen risteyksestä nuolen osoittamaan suuntaan.

Huomaa, että reittien tekijä tai ylläpitäjä ei vastaa reiteillä sattuneista henkilö- tai kalustovahingoista vaan liikkuminen kaikilla Limingan-, Lumijoen- tai Siikajoen kuntien alueella olevilla merkityillä maastopyöräilyreiteillä tapahtuu kulkijan omalla vastuulla. Reittien merkitsemiseen on saatu maanomistajilta lupa, mutta se ei anna kulkijalle mitään laajempia oikeuksia, vaan reiteillä liikkuminen tapahtuu siitä huolimatta jokamiehen oikeuksia noudattaen.

Merkityt reitit kulkevat suurimmaksi osaksi yksityisten maanomistajien mailla, jotka ovat ystävällisesti luvanneet merkitä reitit mailleen. Noudatetaan siis kaikkialla reiteillä liikuttaessa ehdotonta siisteyttä ja mahdollisimman vähäistä haittaa maanomistajille, maankäytölle ja luonnolle. Eikä siitä kanssakulkijan tervehtimisestäkään haittaa ole.

Lisäksi mainittakoon, että kaikki maastopyöräilyyn merkityt reitit ovat luonnollisesti jokamiehenoikeuksien nojalla myös kävelijöiden ja polkujuoksijoiden käytettävissä, joten fiksuina pyöräilijöinä annamme tietä tarvittaessa. On myös hyvä pitää itsestään meteliä ja hiljentää vauhtia silloin, kun edessä on samaan suuntaan etenevä jalankulkija, jotta hän kuulee sinun olevan tulossa takaansa eikä siten turhaan säikähdä sinun sujahtaessasi hihaa hipoen ohitse.

Reiteillä olevat puiset ja kapeat sillat voivat olla sateella ja pakkasten tullessa liukkaita, joten olethan varovainen.

HUOM! reittejä yhdistelemällä saat lisää tehoa ja vaihtelua maastolenkeillesi. Esim. aloitat punaisella, jatkat keltaisella tai sinisellä siirtyen lopuksi Aarnikankaan laavun kohdalla vielä punaiselle, tämä vie aikaa 2 - 3 tuntia.. Aarnikankaan laavun kohdalla on opasteet molemmista suunnista tultaessa punaiselle reitille.

Kaikki reitit on merkitty heijastavin reittimerkein suositellun kiertosuunnan mukaisesti, joten kiertosuuntaa vastaan kuljettaessa reittimerkit eivät näy kulkijalle suunnitellusti. Noudatathan siis suositeltuja kiertosuuntia jo pelkästään oman turvallisuutesi vuoksi.

Kaikilla reiteillä on aina risteyskohdassa kääntymistä osoittava suuntanuoli tai reittiviitta. Ellei sellaista ole, niin älä poikkea risteäville poluille. Poikkeuksena se vaihtoehto, että viitta tai suuntanuoli on varastettu tai tuhottu.

REITTIEN ESITTELYVIDEO 

Reittikartta  

Reittikartta (Valitse karttanäkymän vasemmasta ylänurkasta karttatasot ja klikkaa haluamaasi reittiä/reittejä)

Reittien kuvaukset

Reittien kuvauksissa aloituspaikaksi on toistaiseksi ajateltu Limingan Rantakylän virkistysalueen P-paikka. Jatkossa reiteille tullaan opastamaan myös Liminganlahden luontokeskukselta.

Kurran lenkki 4,7 km (valkoinen)


LÄHTÖPAIKKA:
Rantakylän virkistysalueen P-paikka
OSOITE: Monttutie 4, 91900 Liminka
REITIN PITUUS: n. 4,7 km

REITTIMERKIT: risteyksissä omassa tolpassaan heijastava vihreä pohja ja valkoiset nuolet, muualla heijastava vihreä neliö omassa tolpassaan tai puunrungossa 


Kurran lenkki GPX-tiedosto

TIETOJA REITISTÄ: Kurran lenkki on pääosiltaan luonnonmukaista metsäpolkua ja osittain soratietä ja metsäautotietä, joka on merkitty maastoon. Metsäpolkuosuuksia on muokattu vähäisessä määrin, mutta niillä ei ole jatkuvaa kunnossapitoa. Metsäpolku osuuksilla on luontaisia epätasaisuuksia ja maastonmuotojen aiheuttamia haasteita , kuten hietikkoa, kiviä, puunjuuria sekä mahdollisesti märkiä maaston kohtia. Reitillä liikutaan luonnonolosuhteissa ja luonnon ehdoilla – huomioi oma vastuusi! Varaudu ja varustaudu vuodenajan ja sään aiheuttamiin olosuhteiden muutoksiin.

REITIN SOVELTUVUUS JA VAATIVUUS: Reitti soveltuu maastopyöräilyn lisäksi mm. kävelyyn ja polkujuoksuun. Ei sovellu ajettavaksi tavallisella polkupyörällä.

Maastopyöräillen polku on helppo mutta edellyttää paikoitellen vähäisiä maastoajotaitoja. Pyöräilijän omat ajotaidot, ennakoiva ajotapa ja maltillinen tilannenopeus ovat tärkeitä sekä omalle että muiden turvallisuudelle. Muista kypärä ja ajolasit! Jalkaisin polulla riittää normaali peruskunto ja luonnossa liikkumisen perustaidot.

OHJEITA MAASTOSSA LIIKKUJILLE: Retkeilemme roskaamatta. Polku on yhteinen. Nauti luonnosta ja liikunnasta ja suo sama ilo muillekin! Ilmoita ilkivallasta ja anna palautetta.

REITTIKUVAUS

Reitti alkaa Limingan Rantakylän P-paikalta osoitteessa Monttutie 6, josta on viitoitus ja opastus reitille. Kurran lenkki on tarkoitettu helpoksi ja lyhyeksi aloittelijoiden reitiksi, joka kulkee lähellä Rantakylän P-paikkaa käyden pisimmillään n. 1,5 kilometrin päässä P-paikasta. Reitillä selviää tavallisella maastopyörällä ja se soveltuu hyvin maastopyöräilyn harjoitteluun.

Kurran lenkki sisältää hieman myös pehmeämpää maastoa, sekä helpohkon osittain kivisen ja loivasti nousevan kapean polun ennen Eeronmäen laavulle saapumista. Lisäksi reitin alkupuolella on yksi kivisen puronpohjan ylitys, joka menee isompi vanteisella pyörällä ajamalla ylitse, mutta pienempi vanteista lasten maastopyörää voi joutua taluttamaan pari metriä. Reitti toimii hyvin myös alkuosana siirryttäessä jollekin muulle reitille. 

Torikan lenkki 13 km (keltainen)


LÄHTÖPAIKKA:
Rantakylän virkistysalueen P-paikka
OSOITE: Monttutie 6, 91900 Liminka
REITIN PITUUS: n.13 km

REITTIMERKIT: risteyksissä heijastava keltainen pohja ja mustat nuolet, muualla heijastava keltainen neliö omassa tolpassaan tai puunrungossa

Torinkan lenkki GPX-tiedosto

TIETOJA REITISTÄ: Torikan lenkki on osittain luonnonmukaista metsäpolkua ja osittain kapeaa ja vanhaa tai leveämpää uudempaa metsäautotietä, joka on merkitty maastoon. Metsäpolkuosuuksia ei ole rakennettu tai kunnostettu mahdollisia siltoja lukuun ottamatta, eikä niillä ole jatkuvaa kunnossapitoa. Metsäpolku osuuksilla on luontaisia epätasaisuuksia ja maastonmuotojen aiheuttamia haasteita , kuten hietikkoa, kiviä, puunjuuria sekä mahdollisesti märkiä maaston kohtia. Reitillä liikutaan luonnonolosuhteissa ja luonnon ehdoilla – huomioi oma vastuusi! Varaudu ja varustaudu vuodenajan ja sään aiheuttamiin olosuhteiden muutoksiin.

REITIN SOVELTUVUUS JA VAATIVUUS: Reitti soveltuu maastopyöräilyn lisäksi mm. kävelyyn ja polkujuoksuun. Ei sovellu ajettavaksi tavallisella polkupyörällä kuin osittain metsäautotie osuuksilla. Reitti ei ole esteetön. Talvisin reitti on osittain alkupäästään latu-urana.

Maastopyöräillen polku on helpohko, mutta edellyttää paikoitellen maastoajotaitoja. Pyöräilijän omat ajotaidot, ennakoiva ajotapa ja maltillinen tilannenopeus ovat tärkeitä sekä omalle että muiden turvallisuudelle. Muista kypärä ja ajolasit! Jalkaisin polulla riittää normaali peruskunto ja luonnossa liikkumisen perustaidot.

OHJEITA MAASTOSSA LIIKKUJILLE: Retkeilemme roskaamatta. Polku on yhteinen. Nauti luonnosta ja liikunnasta ja suo sama ilo muillekin! Ilmoita ilkivallasta ja anna palautetta.

REITTIKUVAUS

Helpohko reitti, joka on tarkoitettu lähinnä maastopyöräilyuransa alkutaipaleella oleville ajajille ja niille, jotka haluavat nautiskella leppoisammasta menosta ilman suurempaa teknistä osaamista tai kovaa kuntoa, vaikka muutama haaste toki tältäkin reitiltä löytyy. Tämä toimii myös hyvänä lämmittely pätkänä fatbike-reitille lähdettäessä tai luonnollisena jatkeena esim. Kurran lenkille.

Torikan lenkiltä on opastus fatbike-reitille vähän ennen Torikan järveä, sekä Aarnikankaan laavun kohdalla.

Reitti alkaa Limingan Rantakylän P-paikalta osoitteesta Monttutie 6, josta on viitoitus ja opastus reitille. Reitin alkuosa on mukavaa kapeahkoa neulaspolkua, joka liittyy pian Kurrantiehen. Kurrantie ylitetään viistosti oikealle ja tämän jälkeen reitti yhdistyy fatbike reitin kanssa 2,4 km matkan. Kivisen nousun ja lyhyen laskuosuuden jälkeen reitti saapuu pian ”bussipysäkille” (Vanha linja-autojen odotuskatos keskellä metsää) ja muuttuu sen jälkeen taas helpommaksi sisältäen muutamia kapeita neulaspolku osuuksia. Hyvin kapean neulaspolku osuuden jälkeen punainen ja keltainen reitti eroavat toisistaan punaisen kääntyessä vasemmalle ja keltaisen oikealle.

Tämän jälkeen reitti kulkee vähän matkaa pitkin metsäautotietä, kääntyen kohta vasemmalle pitkin vanhaa ja vähemmän käytettyä metsäautotien pohjaa kohti Torikanjärveä. Tässä kohdassa reitti yhtyy Joutsenreittiin (sininen) ja seuraa sitä vajaan kolmen kilometrin matkan. Torikanjärveä lähestyttäessä on reitin poikki kaksi puroa, joista ensimmäisen voi mennä hitaasti ajamalla keskeltä yli. Hetken päästä tulevan toisen puron ylitse menee silta, jonka jälkeen on melko pian opastus vasemmalle fatbike-reitille (punainen). Kolmas puro on pian Torikanjärven sivuitse menevän kapean neulaspolun jälkeen ja se on myös ajettavissa helposti yli oikealta. Molemmat ylitse ajettavat purot ovat kovapohjaisia, joten vaaraa renkaiden uppoamisesta tai liejuun juuttumisesta ei ole.

Kolmannen puron jälkeen reitti saapuu ”Vanhalle maantielle” - hiekkapohjainen vanha Limingan ja Lumijoen välinen maantie - kääntyäkseen ihan pian taas vasemmalle aluksi leveämmälle, mutta pian kapenevalle metsäpolulle. Vanhan, käytöstä poistetun ampumaradan jälkeen reitti on pääosin helppoa metsäautotietä. Ampumaradan jälkeen n. 150 m päässä keltainen reitti kääntyy vasemmalle, sinisen jatkaessa suoraan. Reitti palaa kierroksen tehtyään takaisin ”bussipysäkille” ja on siitä eteenpäin viimeiset n. 2 km laskuvoittoista nopeaa neulaspolkua lähes Rantakylän P-paikalle saakka.

Reitti on ajettavissa helposti perinteisellä maastopyörällä. Matkan varrella on myös yksi laavu (Aarnikangas), jossa voi paistella makkarat tai pysähtyä muuten vain lepäämään ja evästelemään.

Lyhyt Joutsenreitti 15 km (sininen)


LÄHTÖPAIKKA:
Rantakylän virkistysalueen P-paikka
OSOITE LIMINGASSA: Monttutie 4, 91900 Liminka
OSOITE LUMIJOELLA: Viinavuorentie 170, 91980 Lumijoki
REITIN PITUUS: n.14 km

REITTIMERKIT: risteyksissä heijastava sininen pohja ja valkoiset nuolet, muualla heijastava sininen neliö omassa tolpassaan tai puunrungossa

Joutsenreitti GPX-tiedosto

TIETOJA REITISTÄ: Joutsenreitti on osittain luonnonmukaista metsäpolkua ja osittain kapeaa ja vanhaa tai leveämpää uudempaa metsäautotietä, joka on merkitty maastoon. Metsäpolkuosuuksia ei ole rakennettu tai kunnostettu mahdollisia siltoja lukuunottamatta, eikä niillä ole jatkuvaa kunnossapitoa. Metsäpolku osuuksilla on luontaisia epätasaisuuksia ja maastonmuotojen aiheuttamia haasteita , kuten hietikkoa, kiviä, puunjuuria sekä mahdollisesti märkiä maaston kohtia. Reitillä liikutaan luonnonolosuhteissa ja luonnon ehdoilla – huomioi oma vastuusi! Varaudu ja varustaudu vuodenajan ja sään aiheuttamiin olosuhteiden muutoksiin.

REITIN SOVELTUVUUS JA VAATIVUUS: Reitti soveltuu maastopyöräilyn lisäksi mm. kävelyyn ja polkujuoksuun. Ei sovellu ajettavaksi tavallisella polkupyörällä kuin osittain metsäautotie osuuksilla. Reitti ei ole esteetön. Talvisin reitti on osittain alkupäästään latu-urana.

Maastopyöräillen polku on helpohko mutta edellyttää silti paikoitellen maastoajotaitoja. Pyöräilijän omat ajotaidot, ennakoiva ajotapa ja maltillinen tilannenopeus ovat tärkeitä sekä omalle että muiden turvallisuudelle. Muista kypärä ja ajolasit! Jalkaisin polulla riittää normaali peruskunto ja luonnossa liikkumisen perustaidot.

OHJEITA MAASTOSSA LIIKKUJILLE: Retkeilemme roskaamatta. Polku on yhteinen. Nauti luonnosta ja liikunnasta ja suo sama ilo muillekin! Ilmoita ilkivallasta ja anna palautetta.

REITTIKUVAUS
Lyhyt Joutsenreitti, jolla on pituutta Rantakylä - Sallisentie - Rantakylä välillä edestakaisin n. 14 km.

Reitti on suurimmalta osin ajettavissa kaikenlaisilla maastokelpoisilla. Tosin välillä voi olla osuuksia, jotka ovat vähemmän maastossa ajaneille vaativampia, mutta näistäkin selviää yleensä lyhyellä jalkautumisella.

Reitti alkaa Limingan Rantakylän P-paikalta osoitteesta Monttutie 4, josta on viitoitus ja opastus reitille. Reitti kulkee aluksi helppoja neulaspolkuja pitkin n. kaksi kilometriä saapuen pian usean metsätien risteykseen, josta reitti jatkaa suoraan eteenpäin pitkin vanhaa metsäautotienpohjaa reittimerkkien mukaisesti. Tässä risteyksessä myös keltainen reitti yhtyy siniseen reittiin ja ne kulkevat yhdessä noin kolmen kilometrin matkan. Torikanjärveä lähestyttäessä on reitin poikki kaksi puroa, joista ensimmäisen voi mennä ajamalla keskeltä yli. Pian tulevan toisen puron ylitse menee silta. Kohta sillan jälkeen on opastus fatbike-reitille (punainen). Kolmas puro on pian Torikanjärven sivuitse menevän kapean neulaspolun jälkeen ja se on myös ajettavissa helposti yli oikealta. Molemmat ylitse ajettavat purot ovat kovapohjaisia, joten vaaraa renkaiden uppoamisesta tai liejuun juuttumisesta ei ole.

Viimeisen puron ylityksen jälkeen reitti saapuu vanhalle maantielle - hiekkapohjainen vanha Limingan ja Lumijoen välinen maantie - kääntyäkseen heti kohta vasemmalle leveähkölle uralle, joka hetken kuluttua muuttuu kapeaksi neulaspoluksi ja jatkuu sellaisena vanhalle ampumaradalle saakka.

Ampumaradan jälkeen tulevan laskun ja sitä seuraavan nousun jälkeen erkanee keltainen reitti vasemmalle ja sininen jatkuu suoraan eteenpäin pitkin leveähköä soratietä n. 200m matkan, jonka jälkeen se kääntyy vasemmalle loivaan ylämäkeen, muuttuen kohta taas mutkittelevaksi neulaspoluksi.

Reittimerkkejä seuraten tullaan pian kapealle sähkölinjalle, josta polku kääntyy vasemmalle sähkölinjan alle. Täällä on kaksi siltaa ojien yli ja molempien siltojen jälkeen polku on melko möykkyistä ja saattaakin vaatia kokemattomimmilta jalkautumisen. Sillat ovat vanhoja laiturin luiskia ja niiden ylitys on poikkirimoista johtuen jokseenkin pomppivaa. 

Aikansa linjan alla, loivaan ylämäkeen kuljettuaan polku kääntyy loivasti oikealle ja saapuu hetken kuluttua Lumijoen Sallisentielle. Hieman ennen Sallisentietä polulla on T-risteys, josta voi valita kääntyykö vasemmalle ja palaa lyhintä reittiä Limingan Rantakylään, vai lähteekö oikealle kohti Lumijoen keskustaa ja Siikajokea. Molemmat vaihtoehdot tulevat aluksi Sallisentielle ja jatkuvat sitä pitkin opasteiden mukaisesti. Ennen Lumijoen keskustaa on Viinavuoren uimapaikka, jossa voi lämpiminä kesäpäivinä käydä virkistäytymässä.

Sallisentieltä kohti Liminkaa ja Rantakylää lähdettäessä reitti on vaihtelevaa, mutta helppoa ajettavaa Rantakylään saakka. Paluumatkan varrella on myös Aarnikankaan laavu, jossa voi käydä paistamassa mahdolliset vielä mukana hautuneet makkarat. Laavulle on opastus ohi menevältä metsäautotieltä. Jo hieman ennen laavua ovat Joutsenreitti (sininen) ja Torikan reitti (keltainen) liittyneet yhteen ja kulkevat samaa polkua Rantakylään saakka.

Aarninkankaan laavun kohdalla on opastus punaiselle fatbike-reitille.

PITKÄ JOUTSENREITTI (sininen)

LÄHTÖPAIKAT: Limingan Rantakylän virkistysalueen P-paikka, Liminganlahden luontokeskus, Lumijoen Viinavuori tai Siikajoenkylän keskusta.
OSOITE LIMINGASSA: Rantakylä, Monttutie 4, 91900 Liminka tai luontokeskus, Rantakurvi 6, 91900 Liminka
OSOITE LUMIJOELLA: Viinavuorentie 170, 91980 Lumijoki
OSOITE SIIKAJOENKYLÄLLÄ: Mutkatie 1, 92320 Siikajoki

REITIN PITUUS: n. 83 km
ARVIOITU KESTOAIKA ILMAN PYSÄHDYKSIÄ 5-7 TUNTIA

MUUTA HUOMIOITAVAA: Jos olet kiinnostunut reitin varrelle jäävien kuntien nähtävyyksistä ja historiasta, kannatta niihin tutustua etukäteen ja valita itselleen sopivat tutustumiskohteet. Limingassa, Lumijoella ja Siikajoella on historiallisesti sen verran paljon annettavaa, ettei niitä kaikkia yhteen tai kahteen päivään ehdi edes sisällyttää. Itse reitti kulkee myös osittain historiallisia reittejä pitkin tai niitä sivuten.

REITTIMERKIT:risteyksissä omassa tolpassaan heijastava sininen pohja ja valkoiset nuolet, muualla heijastava sininen neliö omassa tolpassaan tai puunrungossa. Osa reittimerkeistä on heijastamattomia ja ne saattavat sijaita esim. tienvarren isossa kivessä tai puunrungossa.

TIETOJA REITISTÄ: Pitkä Joutsenreitti on osittain luonnonmukaista metsäpolkua ja osittain kapeaa ja vanhaa tai leveämpää uudempaa metsäautotietä, joka on merkitty maastoon. Metsäpolkuosuuksia ei ole rakennettu tai kunnostettu mahdollisia siltoja lukuun ottamatta, eikä niillä ole jatkuvaa kunnossapitoa. Metsäpolku osuuksilla on luontaisia epätasaisuuksia ja maastonmuotojen aiheuttamia haasteita , kuten hietikkoa, kiviä, puunjuuria sekä mahdollisesti märkiä tai pehmeitä maaston kohtia. Reitillä liikutaan luonnonolosuhteissa ja luonnon ehdoilla – huomioi oma vastuusi! Varaudu ja varustaudu vuodenajan ja sään aiheuttamiin olosuhteiden muutoksiin.

REITIN SOVELTUVUUS JA VAATIVUUS: Reitti soveltuu maastopyöräilyn lisäksi mm. kävelyyn ja polkujuoksuun. Ei sovellu ajettavaksi tavallisella polkupyörällä kuin osittain metsäautotie osuuksilla. Reitti ei ole esteetön. Talvisin reitti on osittain Limingan päässä latu-urana.

Maastopyöräillen polku on helpohko mutta edellyttää silti paikoitellen maastoajotaitoja. Reitti kulkee Lumijoen ja Siikajoen alueilla hiekkapohjaisilla kankailla ja tästä johtuen osa reitistä on pehmeää hiekkaa, joka on parhaimmillaan fatbikella ajettaessa. Pyöräilijän omat ajotaidot, ennakoiva ajotapa ja maltillinen tilannenopeus ovat tärkeitä sekä omalle että muiden turvallisuudelle. Muista kypärä ja ajolasit! Jalkaisin polulla riittää normaali peruskunto ja luonnossa liikkumisen perustaidot.

OHJEITA MAASTOSSA LIIKKUJILLE: Retkeilemme roskaamatta. Polku on yhteinen. Nauti luonnosta ja liikunnasta ja suo sama ilo muillekin! Ilmoita ilkivallasta ja anna palautetta.

REITTIKUVAUS Liminka – Lumijoki - Siikajoenkylä
Pitkä Joutsenreitti, jolla on pituutta Rantakylä - Sallisentie - Rantakylä välillä edestakaisin n. 83 km. Jos valitset käyntikohteeksesi vielä Varessäikän, tulee reitille pituutta lähes 100km.

Reitti on ajettavissa kaikenlaisilla maastokelpoisilla polkupyörillä ja se on suunniteltu myös maastopyörällä retkeilyä silmälläpitäen. Tosin välillä saattaa olla osuuksia, jotka ovat kalustosta riippuen vähemmän maastossa ajaneille vaativampia ja ovat parhaimmillaan fatbikella liikuttaessa (pehmeää hiekkaa), mutta näistäkin selviää yleensä kohtuullisen lyhyellä jalkautumisella.

Reitti alkaa Limingan Rantakylän P-paikalta osoitteesta Monttutie 4, josta on viitoitus ja opastus reitille. Reitti kulkee aluksi helppoja neulaspolkuja pitkin n.kaksi kilometriä saapuen pian usean metsätien risteykseen, josta reitti jatkaa suoraan eteenpäin pitkin vanhaa metsäautotienpohjaa reittimerkkien mukaisesti. Tässä risteyksessä myös keltainen- ja punainen reitti yhtyvät siniseen reittiin ja ne kulkevat yhdessä noin kolmen kilometrin matkan. Torikanjärveä lähestyttäessä on reitin poikki kaksi puroa, joista ensimmäisen voi mennä ajamalla keskeltä yli. Pian tulevan toisen puron ylitse menee silta. Jonkin matkaa sillan jälkeen on opastus fatbike-reitille (punainen). Kolmas puro on kohta Torikanjärven sivuitse menevän kapean neulaspolun jälkeen ja se on myös ajettavissa helposti yli oikealta. Molemmat ylitse ajettavat purot ovat kovapohjaisia, joten vaaraa renkaiden uppoamisesta tai liejuun juuttumisesta ei ole.

Viimeisen puron ylityksen jälkeen reitti saapuu vanhalle maantielle - hiekkapohjainen vanha Limingan ja Lumijoen välinen maantie - kääntyäkseen heti kohta vasemmalle leveähkölle uralle, joka hetken kuluttua muuttuu kapeaksi neulaspoluksi ja jatkuu sellaisena vanhalle ampumaradalle saakka.

Ampumaradan jälkeen tulevan laskun ja sitä seuraavan nousun jälkeen erkanee keltainen reitti vasemmalle ja sininen jatkuu suoraan eteenpäin pitkin leveähköä soratietä n. 200m matkan, jonka jälkeen se kääntyy vasemmalle loivaan ylämäkeen, muuttuen kohta taas mutkittelevaksi neulaspoluksi.

Reittimerkkejä seuraten tullaan pian kapealle sähkölinjalle, josta polku kääntyy vasemmalle sähkölinjan alle. Täällä on kaksi siltaa ojien yli ja molempien siltojen jälkeen polku on melko möykkyistä ja saattaakin vaatia kokemattomimmilta jalkautumisen. Sillat ovat vanhoja laiturin luiskia ja niiden ylitys on poikkirimoista johtuen jokseenkin pomppivaa.

Aikansa linjan alla, loivaan ylämäkeen kuljettuaan polku kääntyy loivasti oikealle ja saapuu hetken kuluttua Lumijoen Sallisentielle. Hieman ennen Sallisentietä polulla on T-risteys, josta voi valita kääntyykö vasemmalle ja palaa lyhintä reittiä Limingan Rantakylään, vai lähteekö oikealle kohti Lumijoen keskustaa ja Siikajokea. Molemmat vaihtoehdot tulevat aluksi Sallisentielle ja jatkuvat sitä pitkin opasteiden mukaisesti. Ennen Lumijoen keskustaa on Viinavuoren uimapaikka, jossa voi lämpiminä kesäpäivinä käydä virkistäytymässä. Siellä toimii kesäisin poutapäivinä myös kioski.

Lumijoen Viinavuorelta reitti jatkuu aluksi pitkin kaavatietä Ukuranperäntielle ja siitä opasteiden mukaisesti vasemmalle kääntyen taas kohta oikealle metsään. Polku on leveää ja helppoa ajettavaa läpi harvan mäntymetsän.

-Kääntyessäsi Ukuranperäntietä oikealle on 1,5 km päässä Lumijoen keskusta, jossa on mm. kauppa, pizzeria, kirjasto ym. Pizzeriassa saa myös kahvia.-

Lopulta polku tulee aivan Ylipääntien viereen, mutta kääntyy ennen tietä vasemmalle ja jatkaa vielä n. kilometrin verran maastossa ennen kuin se tulee uudelleen Ylipääntielle, jota ennen on myös opaskartta.

Reitti menee nyt taas jonkin matkaa maantiellä, mutta kääntyy pian kapeammalle soratielle ja kulkee Lumijoen yli menevän sillan ja maatilan pihapiirin kautta kapealle peltotielle. Maisema on miellyttävää perinteistä maalaismaisemaa.

Kohta maalaismaiseman jälkeen maisematyyppi muuttuu kun reitti kääntyy vasemmalle kohti länttä. Aluksi kuljetaan melko hyväkuntoista murskeella päällystettyä tietä, joka on jo hyvin tiivistynyt ja helppoa ajettavaa. Sitten tie muuttuu hetkeksi leveämmäksi tieksi, jota pitkin saattaa toisinaan mennä myös sorarekka.

Puolen kilometrin jälkeen tie vaihtuu taas metsäpoluksi ja siinä kohdassa jossa se kääntyy vasemmalle ja heti kohta oikealle kulkee Lumijoen ja Siikajoen kunnan raja.

Nyt reitti kulkee taas hetken aikaa polkua pitkin, mutta saapuu pian leveämmälle metsäautotielle kulkien sitä n. 1,5 kilometrin matkan.

Metsäautotien jälkeen reitti jatkaa helpoilla poluilla halki Natura soiden, sivuten luonnonsuojelualueita. Maisemat muuttuvat nyt upeiksi mäntykankaiksi jotka ovat paikoitellen jäkälän peitossa. Luonnonsuojelualueiden jälkeen polku muuttuu hiljalleen hiekkaisemmaksi ja n. 1,5 km ennen Lumijoki-Siikajoki maantien ylitystä reitti kulkee vajaan kilometrin todella pehmeässä hiekassa, josta parhaiten selviää fatbikella tai taluttamalla. (Ennen hiekkaosuuden alkua on opasteet kiertoreitille, jolla selviää kapearenkaisellakin pyörällä. Kiertotie kulkee osittain asfaltoitua tietä ja on n. 200 m pidempi).

Maantien ylityksen jälkeen reitti on paikoin tavallista metsäpolkua/metsäautotietä ja se on helppokulkuista Karinkantaan menevälle Niitynmaantielle saakka. Niitynmaantieltä reitti lähtee opasteiden mukaisesti kohti Siikajoenkylää, jonne on matkaa 4,5 km. 1,3 kilometrin kohdalla kylän suuntaan on oikealla Törmälän maatilamatkailu, jossa voi käydä kyselemässä olisiko pannu kuumana, tai vaikka yöpyä jos siltä tuntuu. Kolmen kilometrin kohdalla reitti kääntyy takaisin kohti Lumijokea ja Liminkaa. Tästä on Siikajoen kylälle vielä 1,5 km, jossa on mahdollista käydä kaupassa ja tutustumassa legendaariseen Ravintola Huitsin Nevadaan, mikäli se sattuu olemaan auki juuri silloin. Paikallisessa ruokakaupassa myydään myös apteekkituotteita.

REITTIKUVAUS Siikajoenkylä – Lumijoki - Liminka
Saavuttuasi Niitynmaantielle reitti kääntyy siis kohti Siikajoen kylää ja n. kolmen kilometrin päässä se kääntyy vasemmalle takaisin kohti Lumijokea ja Liminkaa opasteiden mukaan. Niitynmaantien varressa ei varsinaisia reittiopasteita ole muualla kuin siellä missä reitti kääntyy metsään tai tulee metsästä.

Reitti kulkee aluksi pitkin vanhaa metsätien pohjaa ja ylittää jälleen kerran Lumijoki- Siikajoki välisen tien. Tässä on ajettava hetken aikaa pitkin tien laitaa päästäkseen Turveojan ylitse. Heti ojan jälkeen voi siirtyä tien vieressä kulkevalle kapealle polulle ja ajaa sitä kunnes saapuu Alhonmäen betoniasemalle vievälle leveälle soratielle, jota jatketaan oikealle. 

Reitti jatkuu pitkin soratietä n. 1,5 km ja muuttuu taas metsäpoluksi. Kuljettuasi polkua n. kaksi kilometriä voit nähdä edessä vanhan kämpän ja sen pihalla olevan pakettiauton romun, sekä muuta romua. Älä mene sinne, vaan käänny ehdottomasti vasemmalle uralle ja seuraa reittiopasteita. Tontilla on hieman edempänä asutusta ja se on yksityisaluetta. 

Tästä reitti jatkuu edelleen vanhana metsätien pohjana ja saapuu muutaman mutkan ja hiekkaisemman osuuden jälkeen Lumilammen laavulle, jossa on mukava paistella makkarat ja syödä eväät jos niitä on vielä jäljellä. Polku jatkuu jokseenkin samankaltaisena Varttiin asti, jossa on vedenottamo.  

Vartin molemmin puolin reitti kulkee soratietä pitkin yhteensä 2,5 km. soratien jälkeen tulee vielä tovi kapeampaa metsäautotietä ja lopulta metsäpolkua. Reitti kulkee osittain vanhaa Jata-reittiä ja vanhat reittimerkit ovatkin osittain uusien rinnalla näkyvissä.

Vartinkankaalta reitti jatkuu Välisaarenkankaalle ja nyt maisemat alkavat olla kohdillaan. Polku menee muuta aluetta korkeammalla harjanteella ja molemmilla puolilla on laajat suoalueet, mutta oikea puolen suot ovat paremmin näkyvillä. Metsät ovat enimmäkseen jäkäläpeitteisiä ja mukavan harvoja harjanteisia mäntymetsiä. Näillä alueilla kannattaa pysähtyä hetkeksi katselemaan ympärilleen. Hyvällä tuurilla voit nähdä merikotkan liitelevän suon yllä tai metson pärähtävän lentoon metsän siimeksestä.

Välisaarenkankaan loppupäässä ennen kuin polku kääntyy jyrkästi vasemmalle on laavu. Parhaat maisemat päättyvät näillä main ja pitkän Lintuperänsuon suoran jälkeen maalaismaisema valtaa taas alaa. 

Seuraavaksi on edessä Lumijoen Ylipääntie jonne käännytään oikealle taas opasteiden mukaisesti. Reitti kääntyy pian 90 astetta vasemmalle, mutta suoraan ajettaessa tästä risteyksestä tullaan Eerikin Puttiikille, joka tosin on avoinna hyvinkin satunnaisesti. Ennen reissua voi tarkistaa netistä onko Eerikin Puttiikilla mitään tapahtumaa menossa.

Reitin loppuosa onkin sitten soratietä Sallisenperälle saakka, jossa on opasteet lyhyelle Joutsenreitille ja edelleen Limingaan Rantakylään.

Sallisentieltä kohti Rantakylää lähdettäessä reitti on vaihtelevaa, mutta helppoa ajettavaa Rantakylään saakka. Paluumatkan varrella on myös Aarnikankaan laavu, jossa voi käydä paistamassa mahdolliset vielä mukana hautuneet makkarat. Laavulle on opastus ohi menevältä metsäautotieltä. Jo hieman ennen laavua ovat Joutsenreitti (sininen) ja Torikan reitti (keltainen) liittyneet yhteen ja kulkevat samaa polkua Rantakylään saakka.

Aarninkankaan laavun kohdalla on opastus punaiselle fatbike-reitille.

 

Fatbike-reitti (punainen)


LÄHTÖPAIKKA:
Rantakylän virkistysalueen P-paikka
OSOITE: Monttutie 6, 91900 Liminka
REITIN PITUUS: 14 km

REITTIMERKIT: risteyksissä omassa tolpassaan heijastava Punainen pohja ja valkoiset nuolet, muualla heijastava punainen neliö omassa tolpassaan tai puunrungossa

kesäreitti

tavireitti

 

Fatbike-reitti GPX-tiedosto

                   

TIETOJA REITISTÄ: Fatbike-reitti on enimmäkseen luonnonmukaista metsäpolkua ja osittain kapeaa ja vanhaa tai leveämpää uudempaa metsäautotietä, joka on merkitty maastoon. Metsäpolkuosuuksia ei ole rakennettu tai kunnostettu mahdollisia siltoja lukuun ottamatta, eikä niillä ole jatkuvaa kunnossapitoa. Metsäpolku osuuksilla on luontaisia epätasaisuuksia ja maastonmuotojen aiheuttamia haasteita , kuten hietikkoa, kiviä, puunjuuria sekä mahdollisesti hyvinkin märkiä maaston kohtia. Reitillä liikutaan luonnonolosuhteissa ja luonnon ehdoilla – huomioi oma vastuusi! Varaudu ja varustaudu vuodenajan ja sään aiheuttamiin olosuhteiden muutoksiin.

REITIN SOVELTUVUUS JA VAATIVUUS: Reitti on osittain melko tekninen, sekä pehmeä ja soveltuu parhaiten fatbike pyörille yli 3” rengas leveydelle. Reitti ei sovellu kovin hyvin kokonaisuudessaan kävelyyn tai polkujuoksuun. Ei sovellu ajettavaksi tavallisella polkupyörällä. Reitti ei ole esteetön. Reitti toimii myös talvireittinä, joka on merkitty W-kirjaimella (winter) ja suuntanuolella niiltä osin missä se poikkeaa punaisesta kesäreitistä.

Reitti on osittaisesta pehmeydestään ja kivisyydestään johtuen vaativa ja edellyttää maastoajotaitoja, sekä kohtalaista kuntoa. Reitillä on myös useita lankkusiltoja jotka saattavat säästä riippuen olla liukkaita.

Alkutalvella ja kevättalvella ojien jäät ovat virtaavasta vedestä johtuen ohuet. Myös keskitalvella saattaa ojien jäät sohjoontua lauhoilla ilmoilla, joten ole varovainen ojia ylittäessäsi ja käytä siltaa siellä missä sellainen on.

Pyöräilijän omat ajotaidot, ennakoiva ajotapa ja maltillinen tilannenopeus ovat tärkeitä sekä omalle että muiden turvallisuudelle. Muista kypärä ja ajolasit!

OHJEITA MAASTOSSA LIIKKUJILLE: Retkeilemme roskaamatta. Polku on yhteinen. Nauti luonnosta ja liikunnasta ja suo sama ilo muillekin! Ilmoita ilkivallasta ja anna palautetta.

REITTIKUVAUS
Reitti on tarkoitettu erityisesti fatbike, eli paksukumisille läskipyörille. Reitin vaikeustaso vaihtelee sen mukaan kuinka märkää maaperä on.

Reitti alkaa Rantakylän P-paikalta osoitteessa Monttutie 4, , josta on viitoitus ja opastus reitille. Reitti suuntaa ensin kohti Rantakylän hautausmaata kääntyen oikealle ennen hautausmaan aitaa. Tästä reitti nousee loivaan ylämäkeen ja saapuu kohta koirien uimapaikalle, jonka jälkeen se jatkuu hiekkaisen tienkohdan kautta Eeronmäen laavulle.

Laavulta eteenpäin on kapeampaa polkua Kurrantielle asti, jota pitkin reitti jatkuu n. 100m matkan opasteiden mukaan kääntyäkseen pian oikealle kapealle neulaspolulle. Lenkin tehtyään reitti palaa takaisin Kurrantielle ja jatkuu viistosti tien yli oikealle.

Seuraavaksi on edessä kivinen ylämäki ja lyhyt lasku, jonka jälkeen lyhyen ja kapean neulaspolun jälkeen tullaan ”bussipysäkille” (Vanha linja-autojen odotuskatos keskellä metsää).

Katoksen jälkeen reitti on osittain kapeaa polkua ja vanhaa metsäautotietä lähelle Torikan järveä, jossa on vanhalta metsäautotieltä opaste vasemmalle. Tästä alkaa ensimmäinen reitin teknisistä osuuksista, joka vaatii hyvää pyöränkäsittelytaitoa ja tasapainoa.

Tämän teknisen osuuden aluksi polku kulkee komeassa mäntymetsässä laskeutuen pian pienelle rämeelle ja jälleen lyhyen mäntymetsäosuuden jälkeen ensimmäiselle sillalle. Sillan jälkeen polku muuttuu vaativammaksi sisältäen juurakoita, kantoja, sammaleen alla olevia kiviä jne. Kapean metsätien ylityksen jälkeen polku helpottuu hieman ja viiden sillan kautta tullaan vanhalle hakkuualueelle, jonka reunaa polku jatkuu nousevana lyhyiden ja kapeiden, mutta ajettavien pitkospuiden kautta Aarnikankaan laavulle.

Aarnikankaan laavulta reitti jatkuu edelleen pitkin vanhaa hakkuuaukeaa kunnes se saavuttaa metsänrajan, josta alkaen polku muuttuu taas osittain pehmeämmäksi ja teknisemmäksi.

Hetken päästä saavutaan vanhalle metsästyskämpälle, joka on yksityiskäytössä. Kämpässä ja sen piha-alueella on kaikenlainen tulenteko ehdottomasti kielletty, eikä kämpän sisällekään ole suotavaa mennä vaikka ovi ei olekaan lukossa.

Kämpän jälkeen polku on vähän matkaa melko kivistä, mutta paranee kohta ja tulee pian puolikodalle, jossa voi paistella edelliseltä makkaranpaistopaikalta yli jääneet makkarat.

Puolikodalta reitti on hyvää ja nopeaa polkua n. 2 km matkan kunnes se menee kahden peräkkäisen sillan yli ja kääntyy ensin vasemmalle ja kohta taas oikealle. Tästä alkaa reitin pehmein osuus, joka on melko vaativaa muille kuin fatbikeille ja vaatii muutenkin kuntoa ja teknistä osaamista jos aikoo välttyä jalkakosketuksilta.

Linjan alla olevan suon jälkeen on taas kovempaa polkua ja metsäautotietä, kunnes reitti kääntyy opasteen mukaisesti oikealle metsään. Tästä alkaa jälleen teknisempi osuus jatkuen n. 600m matkan. Loppuosa reitistä on jo helpompaa, mutta yksi lyhyt pehmeä kohta sinnekin vielä mahtuu.

Tällä reitillä on 21 siltaa yli ojien ja kolme laavua, sekä yksi vanha partiolaisten käyttämä pressukota.

Teknisesti taitava ja hyväkuntoinen kuski toki pystyy ajamaan tämän reitin perinteisemmälläkin maastopyörällä, mutta parhaimmillaan se on ajettaessa paksukumisella fatbikella.

Reitin läpi päästäkseen vaaditaan ajajalta kohtuullista kuntoa ja jos haluaa selvittää reitin ilman jalkakosketuksia maahan, niin tarvitaan myös melko hyvää teknistä osaamista. Reitti sisältää osittain pehmeää hiekkaa, soista pehmeää maastoa, kivikkoa, sekä kapeita siltoja.

Syksyllä kun maa on jäässä tai maassa on ohut lumikerros, reitin vaikeusaste kasvaa, sillä kivet ja juurakot ovat liukkaita ja osittain suopohjaisessa maastossa syvät renkaiden jäljet jäätyvät muodostaen jäisiä syviä uria joissa pysyminen voi olla haastavaa. Lisäksi alkutalven vähäisen ja pehmeän lumen alta on hankala hahmottaa maaston epätasaisuuksia. Myös sillat muuttuvat liukkaiksi ja haastaviksi syystalvella.

Reitti toimii myös talvireittinä ja sitä pidetään kunnossa moottorikelkalla lanaamalla läpi talven. Talvisin runsaan lumen aikana reitti on huomattavasti helpompi ajettava kuin sulan aikana.

 

     

 

 

Jaa Facebookissa

@visitliminka instagram