fbpx
Visit Liminka logo

Ajankohtaista:

Liminganlahden kevät

Liminganlahdella on viime kuukausien aikana voinut bongata enemmän ulkoilusta innostuneita ihmisiä kuin lintuja -ainakin jos on ollut liikkeellä ilman kiikareita ja kaukoputkea. Kauaa ei kuitenkaan tarvitse enää odotella, sillä kevääseen heräilevä lahti valmistautuu jo vuoden ensimmäiseen ruuhkahuippuunsa. Pian ilma on jälleen täynnä sirkutusta, liverrystä ja toitotusta, kun kesäasukit lehahtavat lahdelle lepäämään raskaan muuttomatkan päätteeksi.

Lintujen muuttoaikataulu ei ole kiveen hakattu, vaan se vaihtelee säiden mukaan. Joutsenet ja hanhet ovat kerääntyneet etelän sulille paikoille, ja ne odottelevat siellä suotuista etelätuulta sekä lämmintä säätä siivittämään matkaansa pohjoiseen. Mustavarikset sen sijaan ovat jo saapuneet Limingan mustavarispuistoon ja ryhtyneet korjailemaan talven jäljeltä rempalleen menneitä kesäasumuksiaan. Myös pulmusia on havaittu lentelemässä Limingan peltojen yllä. Muuttotahti kiihtyy Oulun seudulla huhtikuun puolen välin tienoilla.

Samaan aikaan, kun siivekkäiden määrä Liminganlahdella jälleen kasvaa, aloitetaan myös lintutorniopastukset. Ensimmäinen opastus toteutetaan 10. huhtikuuta, ja toiminta jatkuu kerran viikossa 27. toukokuuta saakka. Bongarinoviisit ja -konkarit voivat opastuksen aikana pyytää tunnistusapua ja lisätietoja linnuista Virkkulan lintutornilla päivystävältä Metsähallituksen oppaalta. Lintujen tarkkailuun ei tarvita rahallista satsausta, sillä oppaalla on mukanaan kaukoputki sekä lainakiikareita. Voit tarkistaa opastusten tarkemmat ajankohdat täältä.

Lintukuvafestivaalin teemana pöllöt ja petolinnut

Huhtikuun 22. päivä järjestetään myös perinteikkäät Liminganlahden Lintukuvafestivaalit. Tänä vuonna festivaalit toteutetaan jo viidettätoista kertaa, ja teemana ovat erityisesti pöllöt sekä petolinnut. Samalla pidetään jälleen koululaisten lintuvisan finaali, joiden esikarsinnat on suoritettu kouluilla.

Tapahtuma-alueelle ja luontokeskukseen on tapahtuman aikana vapaa pääsy, mutta esityksiin mielivän kannattaa pitää lompakko lähettyvillä. Yksittäiseen esitykseen osallistumisen hinta on 7 euroa per henkilö, ja koko päivän passin voi lunastaa ennakkoon Go Arcticin verkkokaupasta 35 euron hintaan. Verkkokauppaan pääset tästä linkistä.

Ohjelma koostuu seuraavista osioista:

  • 10.00 Avaussanat
  • 10.15 Jari Peltomäki, Matti Alasaarela ja Esa Hohtola: Pöllöt - metsiemme hiljaiset saalistajat
  • 11.30 Mia Surakka: Kuvaa valoa! -Valon luonne lintukuvauksessa
  • 12.15 Lounastauko
  • 13.00 Jorma Luhta: Aapaa
  • 14.00 Markus Varesvuo: Valokuvia linnuista, parin viime vuoden helmiä
  • 15.00 Arto Komulainen: Kotka-kuningaslintu -Kohtaamisia kotkan kanssa
  • 16.00 Markus Varesvuo ja Jorma Luhta: Valkoisen pöllön maassa
Visit Liminka logoLimingan kunnan logo
Visit Finland logoPohjolan rengastie logoOulu 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki logoWe Speak Gay -yhteisön tunnus
#visitliminka

Seuraa meitä ja jaa elämyksesi!

Visit Liminka

Lakeustalo, Liminganraitti 10
91900 Liminka
travel@liminka.fi
y-tunnus 0186553-2

Anna palautetta
Saavutettavuusseloste
Tietosuoja