fbpx
Visit Liminka logo

Blogi

Tarinoita Limingasta

Mars pyörämatkalle!

Lämpimät kelit ja valoisat kesäillat houkuttelevat suuntaamaan pyörämatkalle. Mutta mitä ensikertalaisen tulisi ottaa huomioon, ja miten pyörämatkalle valmistaudutaan?

Olen harrastanut pyöräilyä jo useamman vuoden ajan, mutta tähän asti retket ovat rajoittuneet parinkymmenen kilometrin säteelle kotiosoitteesta, ja viimeistään iltahämärässä olen kaartanut uskollisella ratsullani takaisin tuttuun pyöräkatokseen. Pyörämatkailuteeman kanssa työskentely on kuitenkin nostattanut minulle korkean matkakuumeen. Tänä kesänä aion toteuttaa haaveen ihka ensimmäisestä pyörällä tehtävästä matkasta. Ensikertalaisena ratkaistavia kysymyksiä on ollut useita. Tässä blogisarjassa avaan hieman tärkeimpiä matkan valmisteluun liittyviä seikkoja. Ehkä teksti sysää myös osan lukijoista suuntaamaan pyörämatkalle!

Mikä määränpääksi?

Pyörämatkalla kulunut sanonta ”matka on tärkeämpi kuin päämäärä” pitää todellakin kutinsa. Seikkailu alkaa jo kotipihalla, ensimmäisestä polkaisusta. Siirtymä lähtö- ja päätepisteen välillä ei ole mahdollisimman nopea pyrähdys, vaan se muodostaa todennäköisesti leijonanosan koko matkasta. Määränpäähän pääseminen tuntuu varmasti erityisen palkitsevalta, kun sinne päästäkseen on joutunut ponnistelemaan fyysisesti.

Pyörä on ideaali kulkupeli, sillä kaksipyöräisellä pääsee etenemään huomattavasti nopeampaa kuin apostolin kyydillä, mutta samalla vauhti on tarpeeksi hidas maisemista ja matkasta nauttimiseen sekä spontaaneihin suunnanmuutoksiin. Matka koostuu useista välietapeista, joita voivat olla mukavat kahvilat, kiinnostavat ravintolat, ruoka- ja juomavarantojen täydennystä tarjoavat kaupat, nähtävyydet, uimarannat sekä pidemmillä reissuilla myös majapaikat. Jokaisen välietapin saavuttaminen tarjoaa annoksen onnistumisen riemua.

Pyörämatkaa ei ole mikään pakko taittaa pelkästään pyörällä, vaan kulkuvälineitä voi myös yhdistellä luovasti. Itse suunnittelen suorittavani kesän aikana vierailun pohjoisessa, vanhempieni luona, junan ja pyörän yhdistelmällä. Toisen, puhtaasti pyörällä toteutettavan retken teen Pyörällä kuuhun -hankkeessa luomaamme pitkää rengasreittiä myöden Raaheen.

Reittivalinnassa olen kiinnittänyt etukäteen huomiota teiden päällysteeseen, sillä oma pyöräni on parhaimmillaan asvaltilla, ja karkean soran päälle sillä ei ole mitään asiaa. Välietapeiksi olen kaavaillut virkistäviä pulahduksia upeilla hiekkarannoilla ja majoittumista pittoreskissa maalaismiljöössä.

Minne menen yöksi?

Pyörämatkalla majapaikan voi kuljettaa joko mukanaan, tai sitten yöksi voi suunnata puhtaiden lakanoiden väliin – kukin oman mukavuudenhalunsa mukaan. Mankelin matkassa raskaammatkin kuormat kulkevat yllättävän keveästi, jos ne vain saa tukevasti kiinni pyörään. Vaihtoehtona on sulloa pyörälaukkuihin teltta tai riippumatto, sekä makuupussi. Teltta- tai laavumajoituksessa makuualusta lisää nukkumismukavuutta huomattavasti, minkä lisäksi se eristää maasta nousevalta kylmyydeltä.

Suihku, pehmeä sänky ja runsas aamupala ovat monelle riittäviä syitä höllätä kukkaron nyörejä. Jos olet päättänyt jättää yöpymisen pelkästään luottokortin varaan, etenkin pienempien majapaikkojen tapauksessa petipaikka kannattaa varata ennakkoon. Raskaan ajopäivän päätteeksi on nimittäin erittäin kurjaa kuulla, että kaikki sängyt ovat jo käytössä ja matkaa seuraavaan majataloon on pari peninkulmaa.

Itse aion suosia tämän kesän reissuilla siistejä sisätiloja. Olen tottunut teltassa nukkuja, mutta en ole vielä koskaan vedellyt hirsiä kangasmajassa yksin. Kärsin yöaikaan erittäin vilkkaasti laukkaavasta mielikuvituksesta, ja koska toteutan tämän kesän pyörämatkani todennäköisesti itsenäisesti, voisivat unet jäädä teltassa turhan lyhyiksi. Ratkaisu tarkoittaa pieniä menetyksiä vapauden ja valuutan suhteen, mutta säästää hermojani ja takaa, että pysyn seuraavana päivänä liikenteessä valppaana.

Kirjoittaja on Pyörällä kuuhun -hankkeen Limingassa työskentelevä projektipäällikkö Katariina Huikari, joka haaveilee kesällä toteutettavasta pyörämatkasta ja höyhenenkevyestä maantiepyörästä. Katariinan rinnalla hankkeessa työskentelee Siiri Sarias.

Perjantai, 17.6.2022

Visit Liminka logoLimingan kunnan logo
Visit Finland logoPohjolan rengastie logoOulu 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki logoWe Speak Gay -yhteisön tunnus
#visitliminka

Seuraa meitä ja jaa elämyksesi!

Visit Liminka

Lakeustalo, Liminganraitti 10
91900 Liminka
travel@liminka.fi
y-tunnus 0186553-2

Anna palautetta
Saavutettavuusseloste
Tietosuoja