fbpx
Visit Liminka logo

Piipahda kirkkokukkulalle!

Pysähdy kuuntelemaan hiljaisuutta

Limingan kirkko seisoo ylpeästi paikallaan

Limingan kirkko on valmistunut vuonna 1826, ja tyyliltään se on uusklassinen tasavartinen keskeisesti korostettu ristikirkko. Samalla paikalla on ollut kirkko jo ainakin vuodesta 1477, jolloin Limingan seurakunta itsenäistyi ollen näin Pohjois-Pohjanmaan vanhimpia.

Limingan edelliset kirkot on poltettu vuosina 1496, 1589 ja 1592. Neljäs kirkko purettiin huonokuntoisena vuonna 1825, kun nykyinen kirkko oli valmistumassa. Ensimmäiset nykyisen kirkon luonnokset on laatinut Charles Bassi. Lopulliset piirustukset puurakenteiseksi kirkoksi laati vuonna 1823 A. F. Granstedt, joka oli Carl Ludvig Engelin oppilas ja työtoveri. Tornin detaljipiirustukset on laatinut Engel. Kirkon rakensi merkittävä kansanmestari Heikki Kuorikoski.

Alttaritaulun maalauksen “Kristuksen kirkastus” on maalannut Oskar Nylander 1849, mikä on hänen viimeiseksi jäänyt työnsä. Muut taulut "Viimeinen tuomio" ja "Ristiinnaulitseminen" on maalannut Petter Bergström 1741 edelliseen kirkkoon. Taulut löytyivät myöhemmin nykyisen kirkon lattian alta remontin yhteydessä. Saarnatuoli on niin ikään siirretty edellisestä kirkosta. Sen on tehnyt kokkolalainen puuseppä Johan Kyntzell 1727. Kirkkomuseossa säilytetään edellisestä kirkosta peräisin olevia alttariseinän hirsiä, joissa on puumerkkikaiverruksia sekä maalauksia ja kaiverruksina myös edellisen kirkon ääriviivat. Kirkon urut on rakennettu 1899. Urkujen etufasadi on alkuperäinen, mutta 20-äänikertainen koneisto uusittiin täydellisesti vuonna 1971 Kangasalan urkutehtaan toimesta.

Tutustu Limingan kirkkoon virtuaalikierroksella klikkaamalla tästä.

Visit Liminka logoLimingan kunnan logo
Visit Finland logoPohjolan rengastie logoOulu 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki logoWe Speak Gay -yhteisön tunnus
#visitliminka

Seuraa meitä ja jaa elämyksesi!

Visit Liminka

Lakeustalo, Liminganraitti 10
91900 Liminka
travel@liminka.fi
y-tunnus 0186553-2

Anna palautetta
Saavutettavuusseloste
Tietosuoja