fbpx
Visit Liminka logo

Ohje:

Matkailuautolla Limingassa

Matkustaminen kaikenlaisilla matkailu-, retkeily- ja asuntoautoilla sekä asuntovaunuilla on kasvattanut viime vuosina huimasti suosiotaan. Jos karavaanarit miellettiinkin ehkä aikaisemmin eläkeläisiksi, on autolla matkustaminen kokenut viimeistään koronan jälkeen melkoisen imagon kohotuksen ja samalla elämäntapa on vienyt mennessään myös nuoret aikuiset. Matkailuajoneuvoja on Suomessa tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aiemmin, eikä buumille näy loppua.

Matkailuautolla matkustaminen pesee joustavuudessa miltei minkä tahansa muun matkustusmuodon. Reitin ja matkustustahdin saa päättää täysin itse, majoitus kulkee kaiken aikaa mukana ja omalla autolla pääsee kätevästi paikkoihin, jotka julkisilla kulkuneuvoilla olisivat saavuttamattomissa. Lisäksi autoja on mahdollista tuunata mieleisekseen lähes loputtomasti ja inspiraatiota on helppo hakea sosiaalisesta mediasta, jossa aihetunniste #vanlife on jo kliseisen suosittu.

Tässä julkaisussa annamme muutamia vinkkejä sekä toimintaohjeita Limingassa matkailuautolla matkaaville.

Minne mennään yöksi?

Limingasta löytyy kaksi matkaparkkia, joista toinen sijaitsee Lakeustalon takana olevalla parkkipaikalla ja toinen Liminganlahden luontokeskuksella. Lakeustalolla matkaparkissa ei ole käytettävissä sähköä, mutta lähistöltä löytyy kattavat palvelut. Lakeustalolla sijaitsevat esimerkiksi kuntosali ja ravintola, jossa on tarjolla myös aamupalaa. Luontokeskuksella käytössä on WC ja aukioloaikojen ulkopuolella huussi, tulipaikka sekä kierrätyspiste. Yöpymismaksu sisältää paikan sekä sähkön käytön. Kummassakaan matkaparkissa ei ole septitankin tyhjennysmahdollisuutta, mutta sellainen löytyy Limingan Tupoksen ABC:lta.

Matkailuauton tarjoama joustavuus ja vapaus puhuttelee etenkin nuoria aikuisia, jotka suosivatkin virallisten leirintäalueiden tai matkaparkkien sijaan usein niin sanottua puskaparkkeerausta. Kun kohdalle sattuu häikäisevän upea maisema, autolla ajaminen alkaa kyllästyttää, paikalla ei ole muita ja parkki on mahdollisesti vielä kaukana muusta liikenteestä, on ratkaisu helppo ymmärtää. Toisaalta alueelta ei löydy palveluita kuten sähköä, septityhjennystä, WC- ja suihkutiloja tai välttämättä edes jätehuoltoa. Useat matkailuautot ovat kuitenkin nykyisin aurinkopaneelien ansiosta energian suhteen omavaraisia, ja suihku sekä WC kuuluvat monen auton varusteluun.

Puskaparkkeeraus on mahdollista alueilla, joissa yöpymistä tai pysäköintiä ei ole erikseen kielletty. Tällaisia paikkoja löytyy Limingasta lukuisia. Asiaan vihkiytyneet matkailijat hakevat sopivia yöpymispaikkoja niin foorumeilta, kartoista kuin sovelluksistakin. Auton voi siis ajaa yöksi parkkiin monessa paikkaa, mutta puskaparkkiin aikovan on myös hyvä tiedostaa seuraavat asiat:

  1. Yöpyminen ja leiriytyminen ovat kaksi eri asiaa. Yöpymiseksi katsotaan pysähtyminen illasta aamuun, eikä retkitavaroita saa levitellä auton ympäristöön.
  2. Avotulen saa tehdä vain sille tarkoitetuissa paikoissa ja maanomistajan luvalla. Tulistelussa on huomioitava metsä- ja ruohikkopalovaroitukset.
  3. Omat roskat ja jätteet on ehdottomasti otettava mukaan tai vietävä niille varattuihin säiliöihin. Septitankin saa tyhjentää vain siihen tarkoitetuissa paikoissa.
  4. Häiriköinti tai meluaminen eivät kuulu puskaparkin etikettiin. Auto on pysäköitävä riittävän etäälle asutuksesta.
  5. Jos peseytyminen on välttämätöntä, se on suoritettava aina kuivalla maalla, vähintään viiden metrin päässä vesistöstä. Peseytymisessä tulisi suosia biohajovia pesuaineita ja niitäkin tulee käyttää säästeliäästi. Pienten vesistöjen tai esimerkiksi vedenottoalueiden läheisyydessä peseytymistä on vältettävä. Tiskaaminen on syytä hoitaa autossa.

Ohjeiden noudattaminen varmistaa sen, että puskaparkkeeraus on sallittua jatkossakin. Samalla vastuullinen pakumatkaaja huolehtii siitä, että ympäristö säilyy siistinä ja uiminen luonnon vesissä on jatkossakin mukavan virkistävää puuhaa.

Kirjoitus on julkaistu 26. heinäkuuta 2023.

Visit Liminka logoLimingan kunnan logo
Visit Finland logoPohjolan rengastie logoOulu 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki logoWe Speak Gay -yhteisön tunnus
#visitliminka

Seuraa meitä ja jaa elämyksesi!

Visit Liminka

Lakeustalo, Liminganraitti 10
91900 Liminka
travel@liminka.fi
y-tunnus 0186553-2

Anna palautetta
Saavutettavuusseloste
Tietosuoja