fbpx
Visit Liminka logo

Ihastu miljööseen!

Hidasta tahtia Vanhassa Limingassa

Historian havinaa Vanhassa Limingassa

Vanha Liminka on kulttuurihistoriallisesti arvokasta maisema-aluetta. Liminganjoen vartta mukaileva Rantatie oli ennen Limingan palveluiden keskus ja päätie. Palvelut oli sijoitettu maalaistaloihin, eikä erillisiä virasto- ja liiketaloja ollut kuten nykyisin, joten ympäristön ilme oli hyvin maanläheinen ja yhtenäinen. Limingan pappila oli menneinä vuosisatoina suuren pitäjän merkittävin henkisen ja julkisen elämän keskus.

Keskeinen osa Vanhaa Liminkaa on museoalue, jossa voi vierailla kolmessa ihastuttavassa museokohteessa: taidemaalari Vilho Lammen tuotantoa ja esineistöä esittelevässä Vilho Lampi –museossa, oopperalaulaja Abraham Ojanperän muistoa kunnioittavassa muistokoti Aappolassa ja Kotiseutumuseossa. Vanhan Limingan ainutlaatuiset museokohteet kutsuvat tutustumaan liminkalaisten merkkihenkilöiden tarinoihin ja alueen historiaan. 

Vanhan Limingan historia ulottuu yli 500 vuoden taakse: Liminka mainitaan kirjallisessa lähteessä ensi kerran vuonna 1477. Laajimmillaan pitäjä oli 1600-luvun alussa, jolloin sen alue ulottui Pohjanlahdelta kauas Kainuuseen – Oulu ja Kajaanikin olivat tuolloin osa Liminkaa! Kansanperinne kertoo Limingan saaneen nimensä Limmi-jättiläisestä, joka vaikutti seudulla muinoin. 

Nykyään vanhoja rakennuksia voi ihastella kävelemällä tai pyöräilemällä jokivartta pitkin. Vanhassa Limingassa vieraillessa kannattaa piipahtaa myös Limingan Taidekoulun pihapiirissä. 

Museoalueen välittömässä läheisyydessä on Abrahamin kulttuuripuisto, josta on kehittymässä kunnan vapaa-ajan vieton, kulttuurin ja tapahtumien keskus. Abrahamin kulttuuripuiston tapahtuma-alueelta löytyy 500-paikkainen katettu katsomo sekä esiintymislava.

Visit Liminka logoLimingan kunnan logo
Visit Finland logoPohjolan rengastie logoOulu 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki logo
#visitliminka

Seuraa meitä ja jaa elämyksesi!

Visit Liminka

Lakeustalo, Liminganraitti 10
91900 Liminka
travel@liminka.fi
y-tunnus 0186553-2

Anna palautetta
Saavutettavuusseloste
Tietosuoja